Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zákaz kouření jde ve sněmovně do třetího čtení

Ve čtvrtek 14.4.2016 jsem byl hostem pořadu „Máte slovo s M. Jílkovou“. Z pořadu vzešlo několik otázek a argumentů proti tomuto zákonu, ke kterým bych se rád vyjádřil.

Ve čtvrtek 14.4.2016 jsem byl hostem pořadu „Máte slovo s Michaelou Jílkovou“ s podtitulem „Rozhodnutí o zákazu kouření se blíží“. Byl jsem na straně zastánců zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, jež se blíží do třetího čtení ve Sněmovně. Z pořadu vzešlo několik otázek a argumentů proti tomuto zákonu.

1) Jedná se o opatření, které omezuje naši svobodu?

Jedná se o opatření, které v první řadě chrání naše zdraví. Jsem profesně lékař a onkolog a tak se mi nikdo nemůže divit, že po 30 letech praxe na onkologii jsem viděl tolik utrpení, že další nikomu nepřeji. Podle výzkumu agentury IPSOS a Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy provedeného v roce 2015 si 78 % Čechů přeje zákaz kouření v restauracích (stejně tomu bylo u výzkumu prováděného v roce 2012). Z výsledků výzkumu vyplývá rovněž, že zákaz kouření by uvítala nemalá skupina samotných kuřáků: 39 % každodenních kuřáků by zákaz uvítalo stejně jako 67 % občasných a 79 % příležitostných kuřáků. Domnívám se, že v tomto případě, když existuje tolik lidí, kteří kouří a přitom si zákon sami přejí, že nemůžeme hovořit o omezování svobody, nýbrž o ochraně těch, které bychom jako stát chránit měli, tedy naše občany. Podle výsledků výše zmíněného výzkumu zaměřeného na kouření mladých lidí ve věku 18 až 22 let, mladí kuřáci nejčastěji kouří v restauracích, barech, na diskotékách a v klubech (64 %). Příležitostní kuřáci pak kouří téměř jen v těchto zařízeních. Pokud by v těchto zařízeních platil zákaz kouření, podle vlastních slov by vůbec nezačala kouřit čtvrtina (24 %) pravidelných kuřáků a polovina (51 %) příležitostných kuřáků. Celkem 30 % z těch, kteří začali kouřit před 18. rokem věku, rovněž uvedlo, že kdyby platil zákaz kouření v těchto prostorách, s kouřením by vůbec nezačali.

2) Když se zákon chystá chránit všechny, tedy i kuřáky, proč se kouření rovnou nezakáže?

Nemáme diktaturu, což je dobře, a tedy úplný zákaz není možný, ale věřím, že dlouhodobým přesvědčováním a cestou mírných omezení, jako je navrhovaná novela zákona, lidé nakonec pochopí, že lépe je nekouřit než kouřit tabák. Já uznávám, že ne všichni chtějí být státem vychováváni a neradi vidí, když je jim diktováno, co mohou a co nemohou dělat. V současné době bych aspoň rád zajistil, že se více mladých lidí ke kouření nedostane a nikdy s kouřením nezačne. Ze zahraničních zkušeností víme, že po zákazu kouření v restauracích došlo jak ke snížení spotřeby tabáku, tak ke snížení počtu kuřáků, což věřím, že se stane i u nás.

2) Proč se tedy nezakážou také například uzeniny, které jsou také rakovinotvorné?

Samozřejmě, Světová zdravotnická organizace (WHO) potvrdila, že se jedná o karcinogenní potraviny. Tady jsou ovšem dva zásadní rozdíly: prvním je pasivní kouření, které ohrožuje významnou skupinu obyvatel, kteří večer jdou do restaurace, která buď je zakouřená, nebo jsou v ní zbytky kouře cítit. A kuřáci by měli být k této skupině obyvatel ohleduplní, ne vždy a ne všude tomu tak ale je. Žádné „pasivní konzumování“ ale u uzenin neexistuje.

Musíme dále také zvážit jistý psychologický efekt cigarety. Mnoho kuřáků se řadí ke skupině tzv. příležitostných, často si cigaretu zapálí jen díky tomu, že se nacházejí v nějakém prostředí nebo proto, že si zapálil kamarád. U uzenin o podobném psychologickém efektu hovořit nemůžeme. Navíc v této oblasti je hodně neznámo, jako např. V jakém množství nebo které uzeniny jsou kancerogenní, proto WHO dalo jen upozornění, že se jedná o kancerogenní potraviny, ale neříká nic více.

3) Dnes je většina restaurací nekuřáckých. Máte tedy pocit, že když se zakáže kouření na zahrádkách, že třeba lidé v Ostravě budou zdravější?

Je prokázáno, že zdraví celého obyvatelstva bylo v zemích, kde se kouření zakázalo stejně, jako chceme tímto zákonem my, zlepšeno. V zemích, ve kterých se nekouří, klesl počet infarktů v průměru o 17 %.

4) Majitele restaurací stálo nemalé prostředky vybudovat pro kuřáky oddělené prostory, investovat do ventilací, klimatizací, což bylo dáno zákonem. Jakým způsobem nám to stát vrátí, že museli tato opatření dělat zbytečně?

Dýchat čistý vzduch je jistě nadřazeno právu kouřit. Každá svoboda musí mít také odpovědnost. Měli bychom se ptát: A co svoboda nekuřáka? Vždyť on si v mnoha případech nemůže vybrat, zda bude nebo nebude v restauraci, kde bylo provozovatelem restaurace kouření večer povoleno, zda půjde na nějakou oslavu, kde budou ostatní kouřit. Bohužel, ne všude je takový výběr zařízení, že je skutečně možné se kuřáckému prostředí vyhnout. Není možné upřednostňovat podnikání před ochranou zdraví.

5) Lidé, kteří nebudou moci kouřit uvnitř v restauracích, budou před nimi rušit noční klid a veřejný pořádek. A bude to špatný příklad pro mladistvé.

Já spíše předpokládám, že se mnoho lidí kouření odnaučí, jak jsem řekl v úvodu, mnoho kuřáků si zákaz samo přeje. A ve Velké Británii byl zákaz také uveden v praxi v podstatě ze dne na den, ze začátku to možná mírné problémy působilo, ale později si lidé zvykli, že kouřit budou jindy a jinde. A možná díky tomu vykouřili o pár cigaret denně méně.

6) Restaurace a hospody přece nejsou veřejné instituce, jsou to majetky provozovatelů těchto zařízení, kteří by měli rozhodnout, zda se tam kouřit bude nebo nebude.

Já chápu, že díky postupnému omezování kouření, měli v minulých letech majitelé restaurací mnoho výdajů, spojených se stavebními úpravami, a které jim z jejich pohledu již nikdo nenahradí. Jsem ale přesvědčen, že zákaz kouření jim přinese zvýšení tržeb, které jim tyto náklady vynahradí. Podle již zmíněného výzkumu agentury IPSOS a Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy provedeného na jaře 2012 lze očekávat až 6% nárůst návštěv v restauracích, což je v souladu i se zahraničními výzkumy, které proběhly před i po zavedení nekuřácké legislativy v jednotlivých zemích. Dle výzkumu lze očekávat v prvních třech měsících po zavedení zákona pokles tržeb v zhruba tříprocentní výši, nicméně růst tržeb bude ihned následovat. Kvalifikovaným odhadem pro celý trh by zákaz kouření mohl v tržbách přinést až 6 miliard Kč.

Já jsem ale hlavně přesvědčen, že to přinese výhody celé společnosti, zlepší se zdraví celé společnosti a konečně v tomto ohledu doženeme i jiné evropské státy jako třeba Velkou Británii, Nizozemsko nebo blízké Rakousko.

7) Zaměstnanci si mohou vybrat, zda půjdou do kuřácké restaurace pracovat, případně tam mají klimatizace.

Myslím, že to je utopie. Kouř zůstává na oblečení, v závěsech, na ubrusech, v každé hospodě je cítit, že se tam kouří, třeba i v jiné místnosti. Naše ekonomika bohužel není ve stavu, kdy by si kdokoliv mohl dovolit odmítnout práci z toho důvodu, že by se jednalo o kuřáckou restauraci, zejména mimo Prahu to prostě nelze.

8) Ti, kteří jsou pro protikuřácký zákon, zejména tedy kuřáci, jsou lidé, kteří potřebují, aby je stát vychovával.

Jsou to lidé, a je jich v naší společnosti hodně, kteří chtějí, aby stát chránil jejich zdraví. Pozitivní účinky na zdraví dětí po zákazu kouření v uzavřených veřejně přístupných místech ukazují i anglické statistiky, kde rok od roku klesá počet hospitalizovaných dětí s astmatem.

Autor: Rostislav Vyzula | pondělí 25.4.2016 0:00 | karma článku: 7,93 | přečteno: 70x
  • Další články autora

Rostislav Vyzula

Jak vyřešit přepracovanost sester a všechny ostatní problémy zdravotnictví

Jako onkolog u sebe v nemocnici vidím, že zdravotní sestry místo péče o pacienta tráví půlku svého času povinným papírováním. To může vyřešit elektronizace zdravotnictví.

17.3.2017 v 18:24 | Karma: 19,79 | Přečteno: 723x | Diskuse| Politika

Rostislav Vyzula

„Dobrá smrt“ se vrací

Do sněmovny míří poslanecký návrh, který by měl umožnit usmrcení na žádost pacienta, tzv. eutanazii.

10.6.2016 v 17:37 | Karma: 13,50 | Přečteno: 370x | Diskuse| Politika

Rostislav Vyzula

Prokuřácký zákon a kuřárny

Dnes, 25. května, byla promarněna další z řady příležitostí přijmout přísný protikuřácký zákon, který už dávno platí v zemích Evropy na západ od nás.

25.5.2016 v 17:07 | Karma: 17,23 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika

Rostislav Vyzula

Zákaz energetických nápojů pro děti na obzoru?

O možném zákazu prodeje energetických nápojů dětem jsme jednali ve Sněmovně na začátku roku, protože drtivá většina českých dětí nadměrně pije tyto nápoje a hazarduje tak se svým zdravím.

28.5.2015 v 14:20 | Karma: 10,02 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Vyzula

Ubytovací poplatky v nemocnici zpět ve hře???

České zdravotnictví je v současné podobě neudržitelné. Už teď se jeho podfinancování projevuje na odchodech lékařů do zahraničí. Nemáme na to je náležitě zaplatit, a tak jsou nuceni jít tam, kde jejich práci náležitě ocení.

27.5.2015 v 21:48 | Karma: 26,46 | Přečteno: 2117x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 591x
Předseda zdravotního výboru, člen hnutí ANO

Seznam rubrik